Publicaties

In januari 2006 verscheen de eerste publicatie, genaamd ‘Valkenswaard Centraal’.
De 24 pagina’s grote brochure op A5-formaat beschrijft in een notendop de historie van de Markt en haar directe omgeving. Hoewel het bedoeld is als pretentieloos welkomstgeschenk en ‘amuse’ voor de nieuwe vrienden van het genootschap, trok het vrijwel meteen de aandacht van de schrijvende pers.

*****

In het kader van de op dit moment in de belangstelling staande ‘oral history’ werd een aantal Valkenswaardse mensen geïnterviewd. De resultaten van deze gesprekken werden gepubliceerd in de nieuwe serie Valkenswaardse cahiers. In het eerste cahier - verschenen najaar 2006 - komen drie kasteleins aan het woord (uitverkocht).

Het eerste exemplaar van het tweede en derde cahier werd op 23 september 2007 officieel aangeboden aan burgemeester Ederveen van Valkenswaard.

  In het tweede cahier zijn de verhalen opgetekend van drie ondernemers: een rijwielhandelaar, een varkensboer en een vishandelaar. In nummer drie zijn de verhalen van drie vrouwen opgetekend: een boerin, een molenaarsvrouw en een drogiste.

*****

Op 3 januari 2010 werd, aansluitend aan de Nieuwjaarsmatinee van de Koninklijke Gemengde Zangvereniging De Volharding in theater De Hofnar, een boek   gepresenteerd met als titel:

Toonaangevend Valkenswaard,
anderhalve eeuw muziekgeschiedenis.

 
- Toonaangevend Valkenswaard

        * Boek bladerversie
        * Boek printversie (pdf)

Op 3 januari 2010 werd deze nieuwe publicatie van het Historisch Genootschap Valkenswaard gepresenteerd. Aan het boek, dat 216 bladzijden telt en rijk is geïllustreerd, werkten mee: Jolande Janssen, Wil Janssens, Ad van Moolenbroek (redacteur), Dick Hermsen (eindredacteur/samensteller), Mieke van Moolenbroek - Vogels, Twan Pompen, Piet Theus en Jan Snellen.
Het boek is de neerslag van een studie van 3½ jaar over de muziekbeoefening in de ruimste zin des woords, van jazz tot beiaardmuziek, van gildemuziek tot klassiek, van zang tot rock and rollmuziek. Voor de realisatie van dit omvangrijke project, een initiatief van het Genootschap, mocht de stichting, naast de inzet van vier eigen bestuursleden rekenen op de medewerking van vier actieve muziekmakers uit de Valkenswaardse muziekwereld. De eindredacteur/samensteller, tijdens de looptijd van het project directeur van het Centrum voor Muziek en Dans en laatstelijk directeur van Kunstkwartier Helmond, neemt de volle verantwoording voor de inhoudelijke kwaliteit van deze publicatie geheel voor zijn rekening. De moderne lay-out en prachtige grafische afwerking van het boek zijn door drukkerij Spapens uit Waalre verzorgd. De hierbij gevoegde speciale websitekatern, die eveneens door deze samenwerking tot stand is gekomen, laat u alvast kennis maken met het uiterst verzorgde resultaat van onze inspanningen. Een eenvoudige muisklik op het ‘ezelsoor’ rechtsonder op elke websitepagina maakt het mogelijk door deze extra katern te bladeren.  Als factor van het Historisch Genootschap wenst ik u, geachte lezer, veel leesplezier toe!

Mieke van Moolenbroek

*****

Last update: 13-07-2010

 

 

 

 

n