Valkenswaard

Valkenswaard is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant.
De gemeente heeft 30.862 inwoners (peildatum 1 januari 2006, bron: CBS). Het grondgebied beslaat een oppervlakte van 56,50 km2, waarvan 1,15 km2 bestaat uit water.
De bevolkingsdichtheid bedraagt 558 inwoners/km2.
De geografische ligging is 51°21' NB 5°28' OL.
 


De gemeente
Valkenswaard ligt tussen Eindhoven en de grens met België, aan de riviertjes de Dommel en de Tongelreep. De gemeente omvat behalve de hoofdplaats Valkenswaard de op 1 mei 1934 geannexeerde dorpen Borkel, Schaft en Dommelen, alsmede enkele gehuchten en buurtschappen.
In het Reisboek voor Noord-Brabant van 1948 - een uitgave van de Provinciale Vereniging voor Vreemdelingenverkeer - is op pag. 449 e.v. goed te zien dat Valkenswaard c.a. in de afgelopen halve eeuw in meerdere opzichten een ware metamorfose heeft ondergaan.
 

Op 10 oktober 1819 kreeg Valkenswaard door de Hooge Raad van Adel een gemeentewapen toegewezen, zijnde 'een blaauwe schild, beladen met Sint Nicolaas van goud'. Tot de samenvoeging met Valkenswaard hadden ook Borkel en Schaft en Dommelen hun eigen wapen. Borkel en Schaft voerde een 'schild van lazuur, beladen met een ploeg van goud'. Dommelen had een 'schild van lazuur, beladen met Sint Maarten van goud'.
 


Na de samenvoeging tot één gemeente Valkenswaard achtte het toenmalige gemeentebestuur een nieuw wapen noodzakelijk. Het diende daartoe in 1939 een verzoek in. Na enige correspondentie hierover werd in 1942 door de waarnemend secretaris-generaal van het departement van Algemene Zaken aan de gemeente Valkenswaard een nieuw wapen toegewezen. Dit wapen, in goud een slechtvalk in natuurlijke kleur, had echter zijn bezwaren. Met name de tijd waarin het was verleend, de Tweede Wereldoorlog, gaf dit wapen een navrante bijbetekenis. Direct na de oorlog werd een eerste verzoek gedaan om van dit wapen af te komen en het te vervangen door het oude wapen van Valkenswaard. Na herhaalde verzoeken werd pas in februari 1954 daaraan toegegeven.
De officiële beschrijving van het wapen luidt: in azuur het beeld van Sint Nicolaas, houdend in de rechterhand een kromstaf, terwijl hij de linkerhand beschermend uitstrekt boven drie kinderfiguren, staande op de rand van een kuip, het geheel geplaatst op een grond, alles van goud.

(gegevens wapen ontleend aan gemeentegids, bewerkt)

copyright © sHGV                                                                        last update: 18-01-20078